Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- استادیار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به وقوع زلزله های تاریخی و دستگاهی در تهران گفت: اگر زلزله ای روی گسل های داخل شهر روی دهد، امکان استفاده و کمک گرفتن از هر نوع سامانه هشدار سریع بالقوه وجود نخواهد داشت.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، مجید معهود در سمینار علمی یک روزه 'درس هایی از زلزله های اخیر' در دانشگاه تربیت مدرس در مورد سامانه های هشدار سریع صحبت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی در این سمینار که به همت دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، ابتدا به تعریف سامانه هشدار سریع پرداخت و گفت: این سامانه ها پش از بروز زلزله وقوع آن را اعلام نمی کنند، بلکه چند ثانیه قبل با توجه به خصوصیت مکانی کانون زلزله آن را خبر می دهند.
استادیار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به استفاده از سامانه هشدار سریع در کشورهای ژاپن، مکزیک، تایوان و ترکیه گفت: هشدار سریع در ژاپن به صورت پیام کوتاه تلفنی و زیرنویس تلویزیونی اعلام می شود و بیشتر برای صنایعی مانند شرکت های گاز، مترو، کارخانجات سنگین و اتاق عمل بیمارستان کاربرد دارد که خودکار قطع می شوند و خطرهای بعدی را در پی بروز زلزله کاهش می دهند.
معهود اضافه کرد: اعلام هشدار سریع با ثبت اولین موج اولیه/ P حسگر و شتاب نگار ثبت می شود و در این صورت نیاز به تعیین دقیق بزرگا و محل زلزله نیست و فقط هشدار باید به مرکز مخابراتی ارسال شود.
عضو هیات علمی گروه فیزیک زمین و فضا این پژوهشگاه افزود: هرچه تعداد حسگرها بیشتر باشد، تخمین دقیق تر و زمان بیشتری برای مخابره پیام لازم است. تشخیص موج اولیه از ثانویه/S برای حسگر مهم است به نوعی که هر لرزه ای را به عنوان زمین لرزه نگیرد.
وی تاکید کرد: وصول موج اولیه به 6 ثانیه و مخابره آن به مرکز به 2 ثانیه زمان نیاز دارد و در این مدت امواج ثانویه 23 کیلومتر را طی کرده و به سطح زمین رسیده اند.
معهود با اشاره به خصوصیات شهر تهران و استفاده از سامانه هشدار سریع در این شهر گفت: با بررسی زلزله های روی داده در تهران متوجه می شویم این زلزله ها از گسل مشا، گسل های شمال و جنوب شهر ری و گسل شمال تهران هستند که فاصله بسیار کمی با تهران دارد، لذا استفاده از سامانه هشدار سریع در تهران به دلیل نزدیکی چندان مفید نیست.
وی با اشاره به زلزله ماه سپتامبر مکزیکو که 60 ثانیه قبل از وقوع زلزله، سامانه هشدار سریع بروز آن را اعلام کرد گفت: کانون این زلزله در 200 کیلومتری شهر و در اقیانوس بود، بنابراین موفقیت آمیزترین نمونه سامانه هشدار سریع در این زلزله ثبت شد.
استادیار واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی توضیح داد: بنابراین در صورتی که زلزله شدیدی در کرج روی دهد، با وجود حسگرها می توان سامانه هشدار سریع را برای تهران استفاده کرد، اما اگر کانون زلزله در شهر تهران باشد سامانه هشدار سریع مفید نیست.

***پیش بینی احتمال زلزله در کوتاه مدت علمی نیست
در ادامه این سمینار، دانشیار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در سخنرانی خود با عنوان آیا زلزله قابل پیش بینی است؟ با اشاره به آماری از زلزله ها در کشور طی بازه زمانی سال های 2007 تا 2017 در مورد زلزله های بالای 4 ریشتر گفت: در سال 2007، 88 زلزله بالای 4 ریشتر تا بیشتر از 7 ریشتر و در سال 2017 تعداد 184 زلزله با همین بزرگا ثبت شده است که نشان می دهد سال 2017 سال پرلرزه تری بوده است.
دکتر حمید زعفرانی ادامه داد: در مورد پیش بینی وقوع زلزله رویکردهای مختلفی وجود دارد؛ یک روش قطعی یا تعیینی و دیگری روش احتمالاتی و پیش بینی احتمال بروز زلزله در یک بازه زمانی و مکانی مشخص است.
وی با تاکید بر وجود مشکل در مورد پیش بینی زلزله در همه دنیا گفت: ابزارهای پیش بینی زلزله جنبه پیش نشانگر دارند و پیش نشانگر لرزه ای الگوی لرزه خیزی منطقه را رصد می کند؛ مانند زلزله 29 آذر ملارد که از دو ماه قبل خوشه ای از زلزله های خرد در آن شکل گرفته بود یا پیش لرزه هایی که پیش نشانگر غیرلرزه ای مانند تغییرات نرخ کرنش در پوسته زمین و تغییر خواص مواد دارد.
مدیر گروه فیزیک زمین و فضا پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله همچنین به مدلسازی فرایند زلزله اشاره کرد و گفت: این کار سخت تر است زیرا بر اساس اطلاعات از داخل زمین باید انجام شود و این اطلاعات محدود است، بنابراین در دیدگاه عمده در زلزله شناسی احتمال پیش بینی های زمین لرزه با رصد آمارها و بعضی مطالعات لرزه شناسی و دیرینه زمین شناسی انجام می شود.
وی با تاکید بر دوره طلایی سال های 1960 تا 1990 در پیش بینی احتمال وقوع زلزله به ویژه در چین افزود: چینی ها زلزله 1975 هایچینگ را پیش بینی کردند ولی بعد از آن در پیش بینی زلزله ها توفیق زیادی نداشتند.
زعفرانی ادامه داد: با وجود این، اخیرا در تعیین پسلرزه ها پیشرفت های زیادی پدید آمده است ولی پیش بینی وقوع زلزله در کوتاه مدت علمی نیست و باید رشته های مختلف در این زمینه باهم کار کنند، پیش بینی بلندمدت نیز بر پایه روش های آماری و تحلیل های دشوار است.
دانشیار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اقدامات برخی کشورها مانند ایتالیا برای پیش یبنی زلزله گفت: راه اندازی سامانه پیش بینی احتمالاتی وقوع زلزله یکی از این کارها است که اطلاعات و آگاهی لازم را با مدل های مختلف مانند مدل ریزنبرگ – جونز در اختیار مردم قرار دهد.
وی در پایان تاکید کرد: روش قابل اطمینانی برای پیش بینی احتمال وقوع زلزله در جامعه علمی به ویژه در کوتاه مدت وجود ندارد.
این سمینار یک روزه با محوریت مباحث مرتبط با مقاوم سازی ساختمان ها، پیش بینی زمین لرزه، سامانه هشدار سریع، آیین نامه 2800، مقررات ملی ساختمان و کاهش تلفات جانی و مالی در پی بروز زلزله در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس میزبان علاقمندان بود.
علمی**9157
خبرنگار: منصوره شوشتری**انتشار: محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با کانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۴۲۲۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) هشدار شدیداللحن ارتش یمن به اسرائیل درباره حمله به رفح

سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن امروز جمعه تأکید کرد که صنعا تحولات مربوط به حملات اسرائیل و آمریکا به غزه و آماده شدن آنان برای عملیات نظامی در منطقه رفح را پیگیری می‌کند.

به گزارش فارس، وی با بیان اینکه یمن چهارمین مرحله از عملیات‌های خود را که در راستای حمایت از ملت فلسطین است، آغاز می‌کند، گفت: ما آغاز مرحله حمله به همه کشتی‌هایی را اعلام می‌کنیم که ناقض تصمیم [یمن]برای ممنوعیت عبور کشتی‌های اسرائیلی یا کشتی‌هایی است که عازم بنادر فلسطین اشغالی هستند.

سریع با اشاره به اینکه دامنه حملات یمن از دریای مدیترانه تا هر نقطه‌ای خواهد بود که دست این کشور به این کشتی‌ها برسد، خاطر نشان کرد: اگر اسرائیل عملیات نظامی را در رفح آغاز کند، تمامی کشتی‌های متعلق به شرکت‌هایی را مجازات خواهیم کرد که وارد بنادر فلسطین اشغالی می‌شوند.

سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن تأکید کرد: «به هیچ یک از کشتی‌هایی که با بنادر اسرائیل در ارتباط باشند، اجازه نخواهیم داد از منطقه عملیاتی ما عبور کنند؛ صرف نظر اینکه مقصد این کشتی‌ها کجا باشد».

یحیی سریع در پایان به اسرائیل هشدار داد: «برای آماده شدن و فراهم کردن مقدمات مربوط تنش گسترده‌تر و قدرتمندتر تردید نخواهیم کرد تا اینکه حمله به غزه متوقف شود و محاصره ملت فلسطین هم در هم بشکند».

«سید عبدالملک الحوثی» رهبر انقلاب یمن به تازگی به عملیات‌های ارتش یمن علیه کشتی‌های اسرائیلی و کشتی‌هایی که به سمت بندر ایلات (ام الرشراش) حرکت می‌کنند پرداخت و گفت که در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی مورد هدف قرار گرفته‌اند.

سید عبدالملک الحوثی تأکید کرد: «تا زمان ادامه جنگ و محاصره در غزه این حملات نیز ادامه خواهد یافت؛ عملیات‌های نظامی ما ادامه می‌یابد و تلاش می‌کنیم تا اقیانوس هند این عملیات‌ها را گسترش دهیم».

او همچنین گفت که در پی عملیات یمنی‌ها عبور کشتی‌های آمریکایی از دریای سرخ به میزان ۸۰ درصد کاهش یافته است و در این میان هزینه بیمه کشتی‌های آمریکایی که بخواهند از دریای سرخ بگذرند در مواقعی حتی تا ۵۰ میلیون دلار نیز افزایش یافته است.

الحوثی در پایان تأکید کرد که بندر ایلات به شکل کامل تعطیل شده و اسرائیل در واردات کالا در تنگنای شدیدی قرار گرفته است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • هشدار هواشناسی برای وزش باد شدید و احتمال رگبار و رعدوبرق در تهران
  • هشدار وزش باد شدید در تهران
  • هواشناسی لرستان هشدار زرد صادر کرد
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • احتمال جاری شدن سیلاب در خراسان شمالی
  • صدور هشدار نارنجی هواشناسی در خراسان شمالی
  • (ویدئو) هشدار شدیداللحن ارتش یمن به اسرائیل درباره حمله به رفح
  • هشدار شدیداللحن ارتش یمن به اسرائیل درباره حمله به رفح
  • تهران تا شنبه میزبان سامانه بارشی است